Pregătire pentru aplicarea lentilelor de contact
Igiena reprezintă cel mai important aspect și este condiția principală pentru intreținerea corectă a lentilelor de contact.
Reguli de igienă care trebuie respectate pentru confortul dvs și pentru evitarea unei eventuale infecții:
- înainte de utilizarea lentilelor se recomandă spălarea mâinilor cu apă și săpun (preferabil un săpun cu proprietăți antibacteriene), clătirea acestora și uscarea lor cu un prosop curat (unul care nu lasă scame, pentru a evita depunerea acestora pe lentile de contact), sau prosoape din hârtie.
- nu se recomandă folosirea săpunurilor cu conținut de cremă sau utilizarea de produse cosmetice (creme, loțiuni sau uleiuri) înainte de aplicarea lentilelor pe ochi.
- machiajul se va aplica doar după folosirea lentilelor și demachiatul se va realiza după îndepărtarea lentilelor (pentru a le proteja de eventualele depuneri de la farduri sau creme).
- niciodată nu clătiți lentilele cu apă, ci doar cu soluțiile speciale fabricate în acest scop (deoarece apa conține impurități și microorganisme care pot deteriora lentilele)
- pentru a evita iritațiile, senzația de ochi uscați sau deteriorarea lentilelor, dar și pentru confortul dvs, nu purtați niciodata lentile de contact pentru o periodă mai lungă decât cea recomandată de producător sau de către medicul oftalmolog.
Aplicarea lentilelor de contact
- Scuturați ușor suportul de lentile ce conține soluția de păstrare, pentru a slăbi lentila în caz ca aceasta s-a blocat (nu încercați să forțați desprinderea lentilei din suport fiindcă s-ar putea s-o deteriorați).
- Scoateți lentila din suport și așezați-o în palmă. Clătiți bine lentila cu soluția de întreținere corespunzătoare.
- Verificați, de fiecare dată, dacă lentila este în bună stare (să nu fie deteriorată, să nu aibă impurități sau să nu fie zgâriată).
- Pentru a evita inversarea lentilelor, recomandăm să incepeți procesul prin aplicarea lentilei pentru ochiul drept.
- Plasați lentila pe vârful degetului arătător ți verificați poziționarea corectă a acesteia. Diferența poate să fie subtilă, dar în poziția corectă lentila are formă de bol, iar în poziția incorectă aceasta are formă de farfurie.
Poziționați lentila pe vârful degetului arătător. Este recomandat ca degetul să fie uscat sau aproape uscat.
- Cu ajutorul degetului mijlociu de la aceeași mână, trageți de pleoapa inferioară, iar cu degetul arătător/mijlociu al celeilalte mâini, ridicați pleoapa superioară.
- Aplicați lentila pe ochi, privind în față sau în sus, cum vi se pare mai ușor. Puteți de asemenea să aplicați lentila pe partea albă a ochiului dinspre ureche.
- Eliberați și închideți încet ambele pleoape, rotiți privirea de câteva ori pentru a ajuta lentila să se centreze și apoi clipiți.
- Verificați de aproape într-o oglindă dacă lentila este centrată pe ochi.
- Dacă lentila s-a poziționat corect, aceasta ar trebui să fie confortabilă și vederea dvs sa fie clară. Dacă lentila se descentreză sau va incomodează, închideți pleoapele și apoi, printr-un masaj circular, direcționați lentila către zona centrală. Folosiți același procedeu și pentru celălalt ochi.
Îndepărtarea lentilelor de contact
Și la îndepărtarea lentilelor trebuie să urmați procedurile de igienă exemplificate la începutul instructajului. Întotdeauna îndepărtați lentilele înainte de demachiere pentru a evita depunerea de produse cosmetice pe acestea. Niciodată nu folosiți unghiile pentru a prinde lentilele, ci folosiți întotdeauna buricul degetelor. Pentru a evita inversarea lentilelor, recomandăm să incepeți procesul prin îndepărtarea lentilei pentru ochiul drept.
Pentru îndepărtarea lentilelor folosiți una dintre metodele prezentate mai jos:
A. Priviți în sus, iar cu degetul trageți ușor de pleoapa inferioară, așezând degetul arătător de la cealaltă mână direct pe mijlocul lentilei. Trageți usor de lentilă către pleoapa inferioară, în zona albă a ochiului, și apoi prindeți cu blândețe lentila între degetul mare și arătător pentru a o îndepărta.
B. Priviți drept înainte și trageți de ambele pleoape. Prindeți ușor lentila, strângând de marginile acesteia, între degetul mare și cel arătător, apoi îndepărtați-o de pe ochi.
Întreținerea corectă a lentilelor de contact
O întreținere corectă vă ajută să păstrați lentilele de contact curate, să aveți ochii sănătoși și să preveniți infecțiile. Pentru o utilizare și o întreținere corectă, urmați întotdeauna sfaturile medicului oftalmolog/optometristului sau consultați prospectul lentilelor.
- înainte de manipularea lentilelor spălați, clătiți și uscați mâinile
- curățarea, clătirea si întreținerea lentilelor se va realiza întodeauna cu soluții special create în acest scop, niciodată cu apă
- așezați întotdeauna lentilele în suporturile special create și fiecare lentilă în spațiul destinat acesteia, stâng/drept
- umpleți suportul de păstrare cu soluția specială și asigurați-vă că fiecare lentilă este acoperită în totalitate de soluție
- nu reutilizați niciodată soluția de întreținere a lentilelor, după ce ați scos lentilele din soluție și le-ați aplicat, soluția rămasă trebuie aruncată și înlocuită cu soluție proaspătă.
ATENȚIE!
- Nu purtați niciodată lentile de contact pe perioade mai lungi decât vă este recomandat de producător sau specialist.
- Nu purtați lentile de contact în condiții sau medii toxice și feriți-le de produse cosmetice cu aerosol (de exemplu, când aplicați fixativul închideți ochii).
- Nu lăsați lentilele de contact să stea mult timp la aer, deoarece se pot usca, pot deveni fragile sau se pot deteriora.
- Nu folosiți niciodată saliva sau alte lichide pentru curățarea, întreținerea sau lubrifierea lentilelor de contact, în afara de cele recomandate în acest scop.
- Nu împrumutați niciodată lentilele de contact altei persoane și nu permiteți nimănui să le poarte.
- Dacă senzația de disconfort persistă sau apar probleme precum înroșirea ochilor, iritații sau vedere încețoșată, îndepărtați întotdeauna. Dacă roșeața persistă, contactați imediat medicul oftalmolog.
- Efectuați controale regulate la medicul oftalmolog/optometrist.
Iar daca ai alte intrebari legate de lentile de contact, poti lasa un comentariu la acest post, sau programeaza o consultatie la noi la clinica de oftalmologie Opticristal.