×

Oftalmologie copii

 

 

 

Sănătatea și buna funcționare a ochilor este extrem de importantă încă din prima zi de viață deoarece prin intermediul văzului obținem cea mai mare parte a informației din mediul înconjurător. Problemele și afecțiunile oculare ale copiilor pot fi foarte variate iar depistarea rapidă și tratarea eficientă sunt esențiale pentru o dezvoltare normală.

 

 

 

CÂND AR TREBUI EFECTUAT PRIMUL EXAMEN OFTALMOLOGIC LA COPII?

        În general, dacă părinții nu observă simptome sau semne îngrijorătoare iar dezvoltarea oculară a copilului pare normală, se recomandă efectuarea primului control de rutină în jurul vârstei de 2 ani, când colaborarea cu micul pacient devine mai ușoară. În cazul în care se bănuiește existența unor probleme de vedere, consultul oftalmologic ar trebui efectuat cât mai repede!!!

      Trebuie menționat faptul că multe boli oculare ale copiilor nu pot fi depistate prin consult general de către medicul de familie, medicul pediatru sau la cabinetele medicale școlare!

 

 

 

CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE SIMPTOME ȘI SEMNE ALE BOLILOR OCULARE ALE COPIILOR?

 • în cazul bebelușilor:

-      incapacitatea de a fixa sau de a urmări cu privirea un obiect de interes ( colorat, luminos, care face zgomot, etc.), mișcări oculare anormale, privitul îndelungat în gol

-   lăcrimarea excesivă, a unuia sau ambilor ochi, simptom foarte frecvent și obișnuit în primul an de viață

 • acuze ale copilului: nu vede bine, are dureri de ochi sau de cap sau își simte ochii obosiți
 • privitul prea aproape de ecranul TV sau de paginile unei cărți
 • clipitul frecvent sau frecatul la ochi
 • strângerea ochilor sau privitul „printre gene” atunci când privește departe
 • închiderea intermitentă a câte unui ochi pentru a vedea mai bine
 • devierea ochilor față de poziția normală (STRABISMUL): unul sau ambii ochi „fug” spre nas sau spre ureche, intermitent sau tot timpul

 

 

 

 

 

 • înclinarea capului în poziții anormale pentru a vedea mai bine
 • sensibilitatea crescută la lumină
 • ochi roșii sau cu secreții

 

Există și anumite semne oculare foarte rare care necesită vizita cât mai rapidă la medic:

 • ochi mai mari decât ar fi normal, cu un aspect cețos, cenușiu, asociați cu lăcrimare în exces sau cu o sensibilitate exagerată la lumină

                 

 

 

 

 

 • pupila de culoare deschisă, gălbuie, cenușie sau albicioasă (Pupila normală are culoarea neagră)

 

 

  

 

 

PREGĂTIREA COPIILOR PENTRU VIZITA LA OFTALMOLOG

 Pentru a asigura confortul și buna cooperare pe timpul examinării recomandăm părinților pregătirea psihologică a copilului înaintea vizitei la medic. Iată câteva aspecte utile:

 • copiii trebuie asigurați cu explicații potrivite vârstei că vizita la oftalmolog e importantă pentru sănătatea ochilor și că nu e dureroasă sau neplăcută
 • ar fi potrivit să se explice copiilor că medicul va face câteva “poze” la ochi, timp în care vor trebui să stea nemișcați și că se va uita cu o lumină pentru a vedea dacă sunt sănătoși
 • pentru un randament bun la testarea acuității vizuale părinții ar trebui să obișnuiască copiii mici să recunoască și să denumească poze sau desene cu lucruri familiare (case, mașini, animale, flori) plasate la o distanță de câțiva metri.

 

 

 

CUM SE DESFĂȘOARĂ EXAMENUL OFTALMOLOGIC AL COPIILOR?

         Examinarea copiilor începe prin observarea atentă a poziției și mișcărilor ochilor, a poziției capului  sau a capacității de fixare  sau urmărire a obiectelor. Ulterior se efectuează câteva teste simple pentru a evidenția alinierea corectă sau nu a ochilor.

       Pasul următor  e reprezentat de determinarea dioptriilor cu ajutorul autorefractometrului computerizat. În cazul copiilor mici și/sau care nu colaborează suficient folosim pentru determinarea dioptriilor aparatul special PLUSOPTIX , singurul capabil să realizeze masurători rapide și de la distanță cu un confort sporit pentru micii pacienți.

       În etapa următoare testăm acuitatea vizuală cerând copiilor să recunoască pe optotip, în funcție de vârstă, diverse desene, cifre sau litere de diferite dimensiuni. În cazul în care, din cauza erorilor de refracție, acuitatea vizuală nu este optimă încercăm îmbunătățirea ei prin proba cu ochelari și lentile corectoare.

       Partea finală a consultației include examinarea ochilor la microscop și/sau oftalmoscop, (aparate care permit observarea în detaliu a componentelor ochiului) precum și, în anumite situații, măsurarea presiunii intraoculare.

 

       Menționăm că toate examinările prezentate sunt nedureroase și durează puțin.

        Frecvent poate fi necesară administrarea unor picături oculare pentru dilatarea pupilei sau obținerea valorii reale a dioptriilor. Efectele acestor picături includ usturimea ușoară la administrare și o neclaritate a vederii la aproape timp de câteva ore.

 

 

 

VICIILE DE REFRACȚIE

       Sunt cele mai frecvente probleme oculare atât ale copiilor cât și ale adulților.

       Pentru o mai bună înțelegere a lor am putea compara ochiul cu un aparat foto. Astfel, obiectivul ochiului ar fi reprezentat de 2 lentile , corneea și cristalinul, care asigură focalizarea corectă a luminii. Diafragma mobilă care reglează cantitatea de lumină ce pătrunde în ochi e reprezentată de iris iar ajustarea se face complet automat de către creier. Retina, un țesut extrem de complex cu 10 straturi și miliarde de neuroni și celule de legătură funcționează ca un senzor care captează lumina cu un nivel de precizie a detaliilor extrem de ridicat. Imaginile formate pe retină sunt apoi trimise către creier prin intermediul nervilor optici, un fel de cabluri de transmisie. Creierul are rolul de procesor de imagine, foarte multe zone diferite fiind implicate în analiza datelor și formarea imaginilor finale.

       Vederea normală presupune formarea exact la nivelul retinei a unor imagini foarte clare. În cazul viciilor de refracție imaginea cea mai clară e localizată la o distanță variabilă (măsurată în dioptrii) fie în fața retinei (MIOPIA) fie în spatele ei (HIPERMETROPIA). Prin urmare, imaginea formată pe retină e neclară, ștearsă. ASTIGMATISMUL înseamnă că nu toate razele de lumină venite de la un obiect sunt focalizate în același punct de pe retină ceea ce duce la formarea unei imagini neclare, distorsionate, cu contururi șterse.

       Pacienții miopi nu văd foarte clar la distanță însă au vedere foarte bună la aproape.

       Pacienții hipermetropi pot frecvent să vadă clar și departe și aproape (dacă valorile dioptriilor sunt mici) însă cu un efort ocular mai mare decât normal.

       Pacienții astigmați percep frecvent distorsiuni diverse ale obiectelor, indiferent de distanță.

       În general erorile refractive se corectează îmbunătățind focalizarea cu ajutorul unor lentile suplimentare, fie în ochelari, fie lentile de contact, tratamentul fiind individualizat fiecărui pacient și asigurând rezultate foarte bune.


                                                 

 

 

AMBLIOPIA

     E o problema frecventă la copii iar depistarea și tratarea ei cât mai rapidă e una dintre cele mai importante sarcini ale oftalmologului. Această afecțiune e dificil sau imposibil de bănuit de către părinți, medicul de familie sau pediatru ceea e impune efectuarea unui examen oftalmologic de rutină, singura metodă eficientă de diagnostic.

        Tratamentul eficient poate fi făcut doar până la vârsta de 7-8 ani!!!  Dacă se depășește acest interval vederea ochiului afectat va rămâne cel mai probabil scăzută pentru tot restul vieții, fără vreo posibilitate medicală de rezolvare. În plus, va fi afectată și vederea în spațiu, tridimensională ceea ce poate împiedica în viitor practicarea anumitor meserii sau obținerea permisului de conducere.

       Apare atunci când, din diverse cauze (dioptrii mari, strabism, alte boli oculare) unul dintre ochi formează și trimite spre creier o imagine mult mai neclară și distorsionată decât a celuilalt ochi. Creierul compară constant cele două imagini și, cu timpul, ajunge să ignore imaginea mai neclară ceea ce duce la atrofierea legăturilor neuronale dintre ochiul afectat și centrii cerebrali vizuali.

 

Tratamentul rapid e foarte eficient la copiii mici și include diverse metode de corecție cu ochelari sau ocluzia temporară intermitentă a ochiului normal.

Director WEB