×

Tratamente speciale care îmbunătățesc calitatea lentilelor

 

 

Tratamentul antireflex

 

Are rol în reducerea reflexilor și un confort sporit în timpul conducerii pe timp de noapte, lucru la calculator, transparența mărită a lentilei cât și o curățare mai ușoară a lentilei.

Nuanță: verde

 

 

 

 

Tratament lentile ochelari - lumina albastra

 

 

Tratament pentru lumina albastră

Acest tratament filtrează lumina albastră artificiala provenită de dispozitivele digitale: televizoare plasmă, monitoarele calculatoarelor sau diverse  dispozitive mobile (telefoane, tablete), lumină ce afectează o zonă a retinei numită maculă, în care acuitatea vizuală este maximă.

Culoarea albastră naturală din spectrul de culori nu ne afectează pentru că avem protecție asigurată de cristalin.

Lentilele cu acest tratament oferă confort și protecție. Dacă lucrați peste 6 ore în fața calculatorului, indiferent că aveți sau nu nevoie de corecție optică (ochelari de vedere) este bine să purtați ochelari cu protecție împotriva luminii albastre, mai ales dacă aveți dureri de cap, vedere încețoșată sau ochi uscați în urma expunerii îndelungate la lumina artificială.

Tratamentul împortiva luminii albastre poate fi aplicat aproape pe orice tip de lentilă, cu orice dioptrie sau indice de refracție, iar întreținerea acesteia este foarte ușoară.

 Tratament lentile ochelari - lumina albastra polarizata

 

Despre sindromul vederii la calculator 

 

Filtru de protecție la calculator (filtru office)

Tratament lentile ochelari - filtre contra luminii ambientale de birou

Alături de lentilele cu tratament pentru lumină albastră, și aceste  lentile concepute special pentru persoanele care stau foarte mult în fața calculatorului (peste 6 ore). Au rolul de a îmbunătăți și menține vederea la parametrii normali, eliminând stările de oboseala. Completând lentilele cu un tratament antireflex performant obținem cele mai bune performanțe pentru sănătatea ochilor noștri.

 

Comparație între lentilele cu tratament albastru și lentile cu filtru office pentru calculator

Tratament lentile ochelari - comparatie tratamente

Au același rol: de a reduce cantitatea de lumină albastră-violet care ajunge la ochi. Acest lucru se realizează fac prin două moduri diferite.

 

Lentilele cu filtru office realizează efectul dorit cu ajutorul colorației specifice prezente în masa acestora, colorație  considerată de unele persoane ca fiind inestetică și deranjantă.

Lentilele cu tratament albastru sunt perfect transparente, filtrul fiind reprezentat de un tratament antireflex special aplicat pe suprafața acestora. Acest tip de lentilă se identifică ușor datorită reflexiilor albastre de pe suprafața acesteia.

 

 

Tratament de durificare -  protejează împotriva zgârieturilor și prelungește durata de viață a acestora.

 Tratament lentile ochelari - Durificare lentile

 

Straturile hidrofob, oleofob și antistatic

Straturile hidrofob, oleofob și antistatic permit o întreținere mai ușoară a lentilei datorită aderenței foarte reduse a apei, a substanțelor uleioase, a particulelor de praf. Lentilele se pot curăța mult mai ușor, iar în condițiile schimbării temperaturii mediului, acest tratament are avantajul de a asigura purtătorilor o calitate mai bună a purtării datorită clarității remarcabile.

 

Hidrofob, oleofob – efect de respingere al oricărui tip de lichid (apă, grasime sau ulei). Lentila rămâne curată pentru un timp îndelungat.

Tratament lentile ochelari - tratament hidrofobTratament lentile ochelari - tratament oleofob

 

Antistatic - ștergerea lentilei poate genera acumulări de energie statică care atrag praful și alte particule uscate. Stratul antistatic ajută la reducerea acestei acumulări de energie, păstrând lentila mai curată.

 Tratament lentile ochelari - tratament antistatic

 

Pentru protecție maximă împotriva radiațiilor UV și a lumini albastre, producătorul ITAL LENTI vine în ajutorul nostru cu o lentilă special concepută pentru a limita efectele nedorite cauzate de radiațiile UV și lumina albastră de înaltă energie (lumgimi de undă pana la 420 nm) – UVTECH. Aceste lentile absorb 100% radiația UV vizibilă și 55% din lumina albastră vizibilă. Ele previn apariția cataractei și a degenerescenței maculare (DMLV). Ajută la menținerea ritmului circadian.

 

În clinica noastră poti vedea pe loc și eficacitatea acestei lentile.

Tratament lentile ochelari - UVTECH

 

 

Lentilele heliomate sau fotocromatice

Lentilele heliomate sau fotocromatice se adaptează automat la schimbările de lumină - ele devin închise aproape ca și lentilele de soare la lumina soarelui și si se deschid la culoare în medii închise (încăperi, seară etc). Se găsesc în trei nuanțe:

 • Gri – cu colorare de la 8% până la 88% la 23°C și de 73% la 35°C și o revenire la starea incoloră în apoximativ 10 minute;
 • Maro – cu o colorare de la 10% până la 85% la 23°C și de 69% la 35°C și o revenire la starea incoloră în apoximativ 10 minute;
 • Verde – gri – cu o colorare de la 8% verde la 85% gri

 

Sunt atât în variantă de sticlă (minerale) cât și din plastic (organice). Se pot executa toată gama de lentile indiferent de dioptria prescrisă - având totuși și unele restricții la valori foarte mari ale dioptriilor.

Tratament lentile ochelari - tratamente diferite

 

Avantaje

Lentilele fotocromatice oferă toate calitățile lentilelor incolore la interior (transparență, tratament de durificare, antireflex, hidrofob, oleofob, antistatic, filtru de protecție la calculator), plus mult mai multe. Acestea:

 • Sunt la fel de clare la interior ca lentilele incolore

 • Oferă blocarea 100% a radiațiilor UVA și UVB

 • Oferă protecție UV 4000

 • Se activează și revin la starea incoloră rapid

 • Culoarea se ajustează la condițiile de iluminare pentru confortul vizual și aspect agreabil;

 

Dezavantaje

 • Cost ridicat

 • Pierdere în performanța fotocromatică în timp.

 Tratament lentile ochelari - tratamente

 Tratament lentile ochelari - tratamente

Tratament lentile ochelari - filtre solare

 Tratament lentile ochelari - filtre nocturne

 

În clinica noastră poți vedea aceste lentile gata montate pe o rama de probă. Te vei convinge singur de eficacitatea acestor lentile.

Tratament lentile ochelari - Rama ochelari

 

Lentilele colorate

Tratament lentile ochelari - Lentile ochelari colorate

S-a constatat faptul că preferința de culoare este influențată de sensibilitatea la lumină. În general acele persoane care prezintă o anumită sensibilitate la lumină vor prefera culorile: verde, albastru și gri și vor respinge culorile galben și portocaliu. Motivul este acela că portocaliul și galbenul se află în vecinătatea maximului de sensibilitate spectrală a ochiului.

În cazul în care există o toleranță față de toate culorile, alegerea culorii lentilei se face pe baza principiilor optice (ca și în cazul ochelarilor de soare culoarea maro care oferă o bună absorbție a radiației UV și îmbunătățirea contrastului).

Culori recomandate:

 • Portocaliu

            Reprezintă esența maroului, ceea ce face ca o recomandare a portocaliului să reprezinte o recomandare a culorii maro. Filtrul maro constituie un bun filtru UV fiind alegerea cea mai frecventă pentru persoanele care nu prezintă sensibilitate la lumina. Acest tip de lentile pot fi utilizate atât în încăpere cât și în mediul extern.

 • Verde

            Alegerea acestui tip de culoare reprezintă o indicație pentru sensibilitatea la lumină dar nu în limite superioare. Acest tip de culoare este folosit la colorarea lentilelor de ochelari de soare reprezentând un bun filtru UV, ajutând și la îmbunătățirea contrastului.

 

 

 • Albastru

            Lentilele albastre sunt contraindicate purtării în mediul extern datorită pericolului intensificării luminii de culoare albastră (energie mare) în urma strălucirii soarelui. De aceea se vor prescrie lentilele verzi sau maro, în funcție de preferințe ele reprezentând o mai bună protecție și un mai mare contrast. Astfel opțiunile pentru prescripție: în interior se vor prescrie lentile albastre, iar în exterior lentile maro sau verzi.

 

 

 

 • Galben

Un filtru de culoare galbenă contribuie la mărirea contrastului de culoare în raport cu celelalte culori din mediul înconjurător și contribuie la concentrarea fascicolelor de lumină în intervalul spectral pentru care ochiul prezintă cea mai mare sensibilitate.

În cazul în care pacientul prezintă sensibilitate la lumină atunci se recomandă privirea printr-un filtru de culoare galbenă sau portocalie. Contrastul acestor filtre este îmbunătățit prin puterea de absorbție a filtrelor albastre și UV, fiind recomandate persoanelor care conduc pe timp de noapte folosind la protecția împotriva luminii farurilor și ceței

 • Gri

Filtrul gri este un filtru de densitate neutru care nu distorsionează culorile, fiind preferat de personele cu sensibilitate la lumină și cei care nu tolerează culorile distorsionate dar și cei a căror preocupări lucrative au ca cerințe o discriminare precisă a culorilor. Acest  filtru absoarbe aproximativ egal toate lungimile de undă și îmbunătățește contrastul culorilor, reprezentând alternative filtrului de culoare verde a lentilelor fotocrome și o variantă cosmetică bună pentru uzul în încăperi deoarece diminuează reflexiile nedorite de la ecranele televizoarelor și lămpilor fluorescente.

 

 • Roz

Preferința pentru această culoare constituie de obicei un indicator pentru o sensibilitate diminuată la lumină în cazul grupării cu culori ca și galbenul și portocaliul, fiind apreciată de persoanele cu migrene și este indicată utilizării în încăperi

 

 

 

 

 

Tratament polarizant pentru lentilele de soare 

 

Director WEB