×

Ce materiale sunt folosite pentru lentile?

Lentile din sticlă

Normale: Lentilele de sticlă nu sunt la fel de ușor de zgâriat precum cele de plastic. Ele pot fi folosite pentru multe tipuri de prescripții.

Dezavantaje: Acestea sunt mai grele decat cele de plastic și  se pot sparge mai ușor .

Asferice: Lentilele de sticlă pot fi făcute și dintr-un tip special de sticlă. Aceste tipuri de lentile sunt mult mai subțiri decât cele normale, și sunt potrivite celor care au nevoie de o corecție mai mare și necesită lentile normale groase.

 

Lentile din plastic

Normale și asferice: Acestea funcționează precum cele din sticlă.

Lentile din policarbonat: Acestea sunt foarte rezistente la impacturi. Se zgârie greu și sunt extrem de dure oferind o protecție foarte mare în cazul unui traumatism în zona ochilor. Sunt cu 20% mai ușoare și mai subțiri decât lentilele din plastic și de 12 ori mai rezistente la șoc. Sunt ideale pentru copii, atleți, sau pentru persoane care necesită siguranță la locul de muncă. Sunt ușoare și confortabile.

Dacă aveți probleme, din diferite motive, la un ochi, specialistul dvs vă poate recomanda acest tip de lentile pentru a vă proteja ochiul sănătos. Dacă nu aveți nevoie de ochelari pentru a vedea mai bine, puteți folosi ochelari cu acest tip de lentile, fără prescripție.

Avantaje: Lentilele de plastic sunt considerate mai bune decât lentilele de sticlă deoarece sunt mai ușoare, se sparg mai greu și în cazul în care se sparg, nu taie ca sticla.

Pentru lentilele de plastic există tratamente de durificare, antireflex, oleofob, hidrofob, antisatic și antiaburire.

Pentru dioptrii mari sunt disponibile lentile cu indice mare de refracție, rezultând lentile mai ușoare, mai subțiri și mai estetice.

 

Avantajele și dezavantajele lentilelor de sticla vs plastic                 

Există concepția că lentilele din plastic se zgârie mai ușor și nu sunt la fel de transparente ca cele din sticlă.

Lentilele din plastic sunt produse din diferite tipuri de polimeri speciali ai căror proprietăți optice nu sunt mai prejos decât cele ale sticlei optice medicale ci, în unele cazuri, chiar le sunt superioare. Pe deasupra, polimerii nu au culoare proprie, deci nu există nici o deosebire între o lentilă de plastic și una din sticlă din punctul de vedere al aspectului. Bineînțeles, plasticul este un material mai moale decât sticla, dar folosind tehnologie și  materiale de calitate protejăm lentilele cu un strat de durificare care le îmbunătățește   considerabil rezistența la zgârieturi.

În folosirea de zi cu zi, lentilele din plastic necesită un pic mai multă atenție deoarece particulele fine de praf depuse pe ele pot acționa ca material abraziv în cazul ștergerii pe uscat. De aceea recomandăm spălarea lentilelor sub un jet de apă înainte de ștergerea cu o lavetă din microfibre. 

Un alt avantaj major al plasticului ar fi greutatea mult redusă - 40-50% față de sticlă. Rezistența superioară a plasticului la impact vă poate proteja ochiul în cazul unor evenimente neplăcute.

Din punct de vedere estetic lentilele din plastic prezintă un mare plus, spre deosebire de cele din sticlă, pot fi colorate în diferite nuanțe pentru un aspect modern și confort vizual sporit.

Nuanțe monocrome, degrade, nuanțe care sporesc contrastul etc.

Pe de altă parte lentilele din sticlă au și ele propriile avantaje:

Rezistența mecanică, cu excepția impactului, lentilele din sticlă suportă sarcini mecanice mult mai mari decât plasticul. Așa se explică faptul că lentilele din sticlă pot fi mult subțiate față de cele din plastic (în unele cazuri mai puțin de un milimetru grosime - dioptrii mici sau lentile plane).

Sticla este mai rezistentă la zgârieturi dar, pe de altă parte, în cazuri extreme, se sparge în urma unui impact suficient de puternic și există riscul rănirii ochiului cu fragmente de sticlă. La nivel mondial se observă o creștere accelerată a vânzărilor de lentile din plastic în detrimentul celor din sticlă. Se spune că cine a purtat o dată lentile din plastic nu va mai accepta niciodată lentilele din sticlă, lucru ușor de înțeles prin prisma confortului sporit în purtare.

 Este greu de spus care este alegerea optimă, aceasta depinzând exclusiv de preferințele dvs.

 

Pentru mai multe intrebari legate de lentile de ochelari, accesati pagina de optica medicala din cadrul site-ului nostru, sau postati un comentariu in cadrul acestui post

Director WEB