×

Ce fel de lentile aveți nevoie?

Specialistul dvs probabil v-a recomandat deja tipul de lentile și modelul.

Lentilele monofocale sau unifocale sunt pentru corectarea unei singure probleme a vederii. Întreaga lentilă realizează corecția doar a unui viciu de refracție, corectând vederea la distanță sau vederea de aproape, adică la o distanță de aproximativ 33 cm.

Dezavantaje: pentru a vedea bine la distanță, ochelarii de aproape trebuie scoși, și invers. Acest lucru incomodează atunci când trebuie repetat frecvent, fiind cazul persoanelor care trebuie să vadă bine când departe, când aproape, la intervale scurte de timp.

 

Lentile ochelari

Lentilele multifocale corectează mai multe probleme ale vederii (ex. presbopia). Există mai multe tipuri de lentile multifocale:

Lentilele bifocale au două zone: în partea inferioară se află corecția pentru aproape, iar partea de mijloc și sus pentru vederea de departe. Se pot vizualiza cele două părți ale lentilei, pentru că există o linie ce le desparte.

Avantajul acestor lentile este că purtatorul poate vedea alternativ, aproape și departe, fără a fi nevoit să-și schimbe mereu ochelarii.

Inconvenientul este că între cele două corecții există un segment de întâlnire, care “taie” imaginile. Astfel, persoana vede bine la o distanță de 33 cm sau în depărtare, dar vederea nu este clară în perimetrul situat între 33 cm și 5 m.

Sunt recomandate celor care poartă deja ochelari pentru vederea de departe (miopie, hipermetropie, astigmatism).

Lentile ochelari - tipuri lentile

 

Lentile trifocale

Sunt ca și cele bifocale, doar că lentilele sunt împărțite în 3 părți. Partea de sus este pentru distanță, cea din mijloc pentru vederea intermediară, iar partea de jos pentru apropiere. Cele 3 părți sunt separate de linii vizibile. Aceste lentile sunt folositoare celor care trebuie să privească la două distanțe diferite, de exemplu pentru pianiști (care citesc notele la o distanță diferită de cea la care citesc o carte).

 Lentile ochelari - lentile trifocale

 

Lentile progresive

Avantaj

Permit vederea cu o singură pereche de ochelari la distanță, intermediar și aproape, înlocuiesc mai exact cele două perechi de ochelari, de distanță și de aproape.

Aceste lentile nu au linii de separare, dar există o mică porțiune care separă lentilele. Există câteva distorsionări la marginile lentilei. Poți obține o vedere bună când îți îndrepți fața direct spre ce vrei să vezi.

Spre deosebire de lentilele bifocale, la acestea nu există “rupturi” optice ale imaginilor.

Lentile ochelari - explicatii lentile

Inconvenientul: poate fi necesară o perioadă de adaptare, la unele persoane chiar de câteva luni. La lentilele de ultimă generație însă, aproape că nu e nevoie de timp de adaptare.

Ai nevoie de mai multe informatii despre tipul de lentile de ochelari de care ai nevoie? Acceseaza sectiunea optica medicala, posteaza un comentariu in cadrul acestui articol sau fa-ti o programare la clinica de oftalmologie Opticristal

Director WEB