×

Operatie cataracta

 

 

 

CE ESTE CATARACTA?

 

  Cataracta pe intelesul tuturor - video

Cataracta este opacifierea cristalinului, care blochează pasajul fasciculului luminos către retină (componenta nervoasă a globului ocular la nivelul căreia se formează imaginea), cauzând vedere inceţoşată. Aproximativ 70% din persoanele peste 60 de ani au cataractă. Astfel, cataracta reprezintă prima cauza a orbirii în lume (figura 1, figura 2)

 

Cristalinul sanatos si cristalinul opac, afectat de cataracta

Figura 1 - Cristalin opac/ cristalin sănătos (clar)

 

CARE SUNT FACTORII CARE PREDISPUN LA APARIȚIA CATARACTEI?

Anumiţi factori predispun la apariţia bolii şi anume:

 • vârsta înaintată, îmbătrânirea (cataracta senilă);
 • expunerea excesivă la raze ultraviolete (UV), şi anume, lumina naturală, expunerea artificială (saloane pentru bronzat artificial);
 • diabetul zaharat, în special diabetul decompensat (cu valori mari ale glicemiei);
 • alte boli oftalmologice: glaucomul (creşterea presiunii intraoculare), uveita cronică, retinita pigmentară (boală degenerativă a celulelor cu bastonaşe şi conuri de la nivelul retinei) sau dezlipirea de retină;
 • tratamentul cronic cu corticosteroizi (medicamente antiinflamatorii puternice);
 • expunerea frecventă sau tratamentul cu raze X;
 • agregarea familială (factorii genetici), unele persoane moştenesc o anumită predispoziţie pentru apariţia cataractei;
 • vitrectomia (îndepărtarea lichidului din interiorul globului ocular), în special în rândul persoanelor de peste 50 de ani;
 • leziunile oculare, o cauză mai rară de cataractă, întâlnită mai ales în rândul copiilor.

 

Ochiul cu cataracta

 

Figura 2 - Ochi sănătos/ochi cu cataractă

Cum vad ochii cu cataracta

 

FRECVENȚA CATARACTEI

Dacă un medic oftalmolog ar face dilatare pupilară tuturor pacienților de peste 65 de ani, ar observa la toți un grad de cataractă. Însă nu toate cazurile necesită intervenție chirurgicală.

În prezent, operația poate fi făcută în stadii precoce. Programarea acesteia ține de decizia pacientului.

 

EXAMINAREA OFTALMOLOGICĂ PREOPERATORIE constă în:

 • determinarea acuităţii vizuale şi a refracţiei oculare;
 • examenul polului anterior al ochiului care dignostichează cataracta şi apreciază duritatea nucleului;
 • examenul fundului de ochi pentru a exclude alte afecţiuni responsabile de scăderea acuităţii vizuale şi care ar influenţa negativ rezultatul implantului (exemplu: degenerescenţa maculară legată de vârstă, degenerescenţa maculară miopică, dezlipirea de retină, obstrucţia arterială sau venoasă);
 • examenul presiunii oculare pentru a exclude glaucomul;
 • examenul pahimetric (măsurarea grosimei corneei, prin microscopie speculară)
 • microscopie celulară (evaluarea celulelor endoteliale)
 • examenul ecografic pentru diagnosticul leziunilor de la nivelul polului posterior în cazul unor cataracte dense care nu permit vederea structurilor din spatele lor sau pentru calculul puterii implantului – biometrie oculară (exemplu: tumori oculare, decolare de retină care nu se pot evidenţia prin cristalinul opacifiat total în cazul cataractei mature).
 • biometria oculară – care permite măsurarea:
  • axului antero-posterior al ochiului;
  • adâncimea camerei anterioare;
  • grosimea cristalinului;
  • calcularea puterii lentilei intraoculare ce urmează a fi implantat.

 

METODA PRIN FACOEMULSIFICAREA CU SUNETE

Operatia de cataracta constă din extracţia cristalinului opacifiat, urmată de implantarea unui cristalin artificial. Extragerea cristalinului natural se realizează cu ajutorul unui aparat ce generează ultrasunete, care fragmentează nucleul cristalinului opacifiat în particule microscopice şi care apoi sunt aspirate, tehnică ce se numeşte facoemulsificare ultrasonică. Aceasta este tehnica cea mai modernă şi sigură. Implantul se realizează printr-o incizie de 1,8 - 2,2 mm efectuată în cornee clară.

Ochiul este protejat printr-o substanţă vâscoelastică introdusă în camera anterioară care atenuează vibraţiile ultrasunetelor pentru a nu afecta corneea. Capsula anterioară a cristalinului opacifiat este deschisă în zona centrală şi prin orificiul de 4-5 mm se practică fragmentarea şi extragerea întregului conţinut opac al cristalinului, cu păstrarea intactă a învelişului acestuia, numit capsula în care se introduce apoi cristalinul artificial.

Pentru a putea fi implantat prin incizie de 1,8 - 2,2 mm, cristalinul artificial este din material biocompatibil moale, acrilic sau silicon foldabil, ceea ce permite plierea sa şi poziţionarea exact în locul cristalinului natural al ochiului.

Avantajele operaţiei de cataractă prin facoemulsificare cu ultrasunete sunt:

 • durata scurtă a intervenţiei;
 • dimensiunea foarte mică a inciziei;
 • lipsa firelor de sutură;
 • traumatism minim asupra ţesuturilor oculare;
 • reabilitarea vizuală rapidă.

 

Descrierea operatiei de cataracta

 Figura 3 - Imagini de la operatia de cataracta

 

 

ANESTEZIA

Anestezia locală asigură confortul pacientului şi lipsa durerii. Aceasta poate fi realizată prin administrare topică de anestezic sau prin injecţie retro sau parabulbară.

Anestezia topică (cu picături anestezice) este cel mai mult folosită în prezent. Aceasta asigură lipsa durerii, este uşoară pentru pacient şi evită eventualele complicaţii ale injecţiei retrobulbare (exemplu hematomul orbitar, diplopia). Este indicată pacienţilor calmi, cooperanţi, cu o bună acuitate auditivă.

 

APARATURA ȘI ACESORIILE FOLOSITE

Blocul operator al Centrului de diagnostic si chirurgie oftalmologica OPTICRISTAL este echipat după standardele europene, cu aparate de cel mai înalt nivel tehnologic, unice în Judeţul Braşov şi printre singurele disponibile în regiunea transilvăneană. Cel mai important dintre acestea este aparatul de facoemulsificare INFINITI® Vision System. Toate materialele folosite în timpul operaţiei, inclusiv cristalinele artificiale, sunt de unică folosinţă şi sunt furnizate de firma Alcon, lider mondial în produsele oftalmologice.

AVERTIZĂRI

Ca orice procedură chirurgicală, și aceasta implica anumite riscuri. Cu toate că rata complicațiilor este minoră, pot apărea lezarea endoteliului cornean, infecție (endoftalmită), dezlipire de retină, vitrită, edem macular cistoid (retenție patologică de lichid în țesuturile organismului, în particular în țesutul conjunctiv), edem cornean, bloc pupilar, membrană ciclitică, prolaps al irisului și glaucom tranzitoriu sau permanent.

 

TRATAMENTUL CATARACTEI

Intervenţia chirurgicală este singura metodă folosită în mod curent pentru a trata simptomele cauzate de cataractă. Aceasta constă în îndepărtarea cristalinului (lentila naturală a globului ocular), deteriorat de cataractă.

Operația de cataractă este astăzi o operație scurtă, de rutină, care poate fi terminată în 5 – 10 minute. Noile tehnici au făcut ca operația să fie foarte sigură și de succes.

Riscurile și complicațile acesteia sunt rare. Cea mai gravă problemă, este faptul că, afectând în general persoanele în vârstă, cataracta coexistă cu alte afecțiuni. Medicii oftalmologi chirurgi pot descoperi că pacienții mai au degeneresecență maculară. Dacă tipul de degenerescență împiedică pacientul să vadă, intervenția chirurgicală ar putea fi o dezamăgire. Deși cataracta este îndepărtată cu succes, pacientul nu va putea să vadă prea bine.

După operaţie, pacientul pleacă acasă urmând să stea cu pansament la ochiul cu implant până ziua următoare când se prezintă la controlul postoperator. Există un tratament postoperator care durează între trei şi şase săptămâni, tratament de întreţinere şi prevenţie.

Tratamentul postoperator constă în general în coliruri şi durează de obicei patru săptămâni. 

Pentru a instila colirurile, pacientul se spală pe mâini, trage uşor de pleoapa inferioară în jos şi picură 1-2 picături în sacul conjunctival. Se va lăsa câteva minute până la aplicarea unui alt colir astfel că acestea să nu se elimine unul pe altul. Neadministrarea tratamentelor postoperatorii corect sau suficient poate duce la afectarea permanentă a acuităţii vizuale. 

Postoperator, pacientul poate citi, scrie, privi la televizor, găti, în general poate face activităţile uzuale care nu sunt afectate. Dacă acuitatea vizuală e bună poate conduce maşina. În primele săptămâni trebuie să evite eforturi fizice importante. Poate să se spele pe faţa şi poate face duş încă din prima zi postoperator, închizând ochiul operat. Poate dormi în orice poziţie doreşte, excepţie făcând prima noapte după intervenţie, când pacientul nu trebuie să doarmă pe partea cu ochiul operat.

 

Prețuri

facoemulsificarea cristalinului (dacă pacientul are deja cristalinul) - 1200 RON

facoemulsificare + cristalin artificial foldabil, sferic, AcrySof® SinglePiece * - 2000 RON

facoemulsificare + cristalin artificial foldabil, asferic, AcrySof® IQ * - 2500 RON

facoemulsificare + cristalin artificial foldabil, AcrySof® Toric * - 2900 RON

facoemulsificare + cristalin artificial foldabil, multifocal, AcrySof® ReSTOR® * - 4500 RON

facoemulsificare + cristalin artificial foldabil multifocal AcrySof® Restor Toric * - 5900 RON

implant de cristalin artificial suturat la scleră - 3000 RON

implant de cameră anterioară (per secundam) - 1500 RON

explant de cristalin artificial - 1200 RON

vitrectomie anterioară - 1200 RON

Blog

Director WEB