×
ro en de

Indicaţii şi contraindicaţii pentru purtarea lentilelor de contact
15 June 2017

Indicaţii şi contraindicaţii pentru purtarea lentilelor de contact

Indicaţiile pot avea motive medicale, profesionale, estetice, psihologice, mondene.

Indicaţiile medicale se referă la cazurile în care aplicarea corectă a lentilelor procură o compensare imposibil de obţinut cu ochelarii (astigmatisme neregulate, anizometropii, miopii forte, albinism, etc).

Indicaţiile profesionale se referă la cazurile în care portul de lentile de contact în exercitarea profesiei prezintă avantaje sigure faţă de portul ochelarilor. Aprecierea avantajelor este chestiune de nuanţe în care factorii optici şi psihologici sunt şi ei luaţi în seamă. La mulţi sportivi, militari şi în profesiile în care riscul de spargere a ochelarilor este important, portul lentilelor de contact este întradevar indicaţie profesională.

Indicaţii cu motivare estetică- principalul obiectiv este de a ascunde anomalia vizuală.

Indicaţii de ordin psihologic. Portul ochelarilor înseamnă pentru unii să recunoască deficienţa sa de vedere şi refuză să îi folosească doar după ce problema lor s-a agravat. Unii copii hipermetropi sunt trataţi în clasă drept ochelarişti şi au un veritabil complex ceea ce îi face să refuze portul ochelarilor. Hipermetropul prezintă în general o mai mică toleranţă la lentilele de contact decât miopii. Acuitatea este mai bună cu ochelarii. Miopii purtători de lentile de contact deţin o acuitate mai bună decât cu lentile de ochelari.

 

Contraindicaţiile sunt în prezent din ce în ce mai puţine din cauza progreselor în ce priveşte materialul, concepţia, fabricaţia şi adaptarea. Contraindicaţii pot fi în afecţiuni diverse ale globului ocular care provoacî acuitate vizuală scăzută neameliorabilă (cataracte, leziuni ale membranelor profunde) cazuri în care lentilele de contact nu aduc ameliorari.

Infecţii palpebrale: blefarite, chalazion; conjunctivite, keratite corneene, inflamaţii superficiale ale globului. Anomalii de poziţie a pleoapelor, exoftalmia, lacrimare, tulburări de permeabilitate a căilor lacrimale, infecţiile lor.

Persoane care lucrează în condiţii de mediu cu mult praf, gaze toxice, temperaturi înalte. Persoane cu probleme psihice importante care nu pot mânui şi îngriji lentile de contact.

Adauga comentariu

Director WEB