×

Glaucom

 

Prin termenul de glaucom înțelegem un spectru de boli ce au în comun afectarea degenerativă a nervului care transmite vederea de la ochi la creier și anume a nervului optic. Consecința acestui proces este de la o diminuare progresivă a vederii până la pierderea completă și irecuperabilă a acesteia.

Glaucomul reprezintă una din cauzele majore de pierdere ireversibilă a vederii peste tot în lume. Etnic, rasele neagră și galbenă sunt mai frecvent predispuse la anumite forme de glaucom decât rasa caucaziană. Totuși glaucoamele sunt frecvente și în arealul nostru geografic.

Diferite forme de glaucom pot afecta ochii de diferite vârste. Există glaucoame prezente de la naștere (congenitale), glaucoame cu debut la vârsta copilăriei (juvenile) și glaucoame care afectează populația adultă. În această ultimă subcategorie (cea mai frecventă dealtfel) incidența bolii glaucomatoase crește odată cu înaintarea în vârstă.

Există glaucoame primare (sau primitive) în care boala apare în mod idiopatic (adică nu în relație cu alte boli ale ochiului sau organismului) și glaucoame secundare unor alte boli ale ochiului sau organismului. În majoritatea situațiilor glucoamele sunt asimptomatice sau devin simptomatice doar în fazele avansate de evoluție a bolii. În absența controalelor periodice la oftalmolog acești pacienți nu au nici o șansă de a fi detectați în stadiile precoce ale bolii ceea ce contribuie din păcate la depistarea tardivă a afecțiunii când și resursele terapeutice devin ineficiente.

E important de menționat că glucomul nu beneficiază de un tratament curativ propriu-zis, adică boala nu poate fi vindecată, iar pierderea funcției vizuale nu poate fi recuperată. În cel mai bun caz, putem opri boala din evoluție - cu prezervarea funcției vizuale rămase, deși în majoritatea situațiilor reușim doar o încetinire a ritmului de pierdere a vederii pacienților.

 

Diagnosticul bolii sau al suspiciunii de glaucom se poate face doar în urma unui consult oftalmologic de specialitate pe baza unui examen clinic specific completat de investigații paraclinice. Singura verigă terapeutică dovedit eficientă pentru încetinirea sau stoparea evoluției bolii glaucomatoase este reducerea presiunii intraoculare. Acest deziderat poate fi obținut prin tratament medicamentos, LASER-terapie, chirurgie clasică sau uneori o combinație a metodelor anterior menționate. În majoritatea glaucoamelor secundare un rol primordial îl are tratamentul afecțiunii de bază care a determinat apariția glaucomului.

 

Preț intervenție: trabeculectomie: 1500 lei/ochi

 

 

Principalele repere de urmărit în depistarea și monitorizarea evoluției bolii sunt:

 

PRESIUNEA INTRAOCULARĂ

Valoarea presiunii intraoculare (exprimată în milimetri coloană de mercur) este expresia echilibrului între producția și evacuarea lichidului intraocular (umoarea apoasă). Deși nu toate formele de glaucom evoluează cu presiune intraoculară crescută, în majoritea cazurilor valorile presionale depășesc limitele normale. Acest lucru se datorează cel mai fecvent unui deficit de evacuare a lichidului intraocular la nivelul zonei de scurgere a acestuia în unghiul camerei anterioare a ochiului. După cum acest unghi este deschis sau închis, deosebim glaucoame cu unghi deschis și glaucoame cu unghi închis. Nu trebuie însă înțeles ca orice presiune intraoculară crescută înseamnă automat glaucom, dar presiunea intraoculară mare este un factor de risc major pentru dezvoltarea bolii glaucomatoase în timp. În egală măsură scăderea presiunii intraoculare prin diverse mijloace este singurul factor demonstrat eficient pentru prevenirea agravării bolii. Determinarea presiunii intraoculare se efectuează standard în cazul oricărei consultații oftalmologice din clinica noastră prin intermediul unei măsurători numită tonometrie.

Această investigație se realizează obligatoriu în cadrul consultației oftalmologice.

Preț investigație la solicitare: 30 lei

 

EXAMENUL POLULUI ANTERIOR AL GLOBULUI OCULAR

Dă informații prețioase legate de zona de scurgere a lichidului intraocular. Lichidul intraocular (umoarea apoasă) se evacuează prin rețeaua trabeculară la nivelul unghiului camerei anterioare. Examenul biomicroscopic al polului anterior caracterizează profunzimea camerei anterioare a ochiului, posibile semne de glaucom secundar precum si rețeaua trabeculară printr-o examinare numită gonioscopie.

Această investigație se realizează obligatoriu în cadrul consultației oftalmologice.

Preț investigație la solicitare : 30 lei

 

EXAMENUL FUNDULUI DE OCHI

Efectuat preferabil după instilații de picături de dilatare a pupilei pentru a mări acuratețea diagnosticării, examenul de fund de ochi poate obiectiva modificări suspecte ale porțiunii intraoculare a nervului optic la nivelul fasciculelor papilo-maculare, a papilei nervului optic dar și al regiunii peripapilare. Examenul fundului de ochi poate fi realizat prin diferite metode precum biomicroscopia fundului de ochi, oftalmoscopie directă și indirectă. Examenul fundului de ochi poate fi completat cu examen retinofotografic pentru consemnarea aspectelor morfologice observate și urmărirea evoluției lor în timp.

Această investigație se realizează obligatoriu în cadrul consultației oftalmologice.

Preț investigație la solicitare: 50 lei

 

EXAMENUL CÂMPULUI VIZUAL

Este o investigație de bază în boala glaucomatoasă atât în diagnosticare cât și în monitorizarea evoluției bolii. Apreciază obiectiv anvergura vederii periferice (restricționată în glaucom) cât și sensibilitatea retiniană la stimulii luminoși (diminuată în glaucom). Este important de precizat că în stadiile precoce de evoluție a bolii glaucomatoase evaluarea câmpului vizual este în limite normale. Examenul câmpului vizual nu este o examinare de rutină ci o examinare electivă adresată pacienților suspecți de glaucom sau diagnosticați cu glaucom în baza unei recomandări de specialitate. Examenul câmpului vizual se efectuează printr-o investigație numita perimetrie.

Preț investigație la solicitare/recomandare: 60 lei

 

TOMOGRAFIA ÎN COERENȚĂ OPTICĂ (OCT)

Tomografia în coerență optică a stratului fibrelor peripapilare a nervului optic, a discului optic și a stratului de celule ganglionare de la nivelul regiunii maculare sunt examinări paraclinice de baza în diagnosticul precoce și în monitorizarea pacienților cu boală glaucomatoasă îndeosebi la pacienții suspecți precum și în stadiile precoce de evoluție ale bolii. OCT - ul poate identifica defecte structurale precoce care scapă neidentificate în baza examenului obiectiv și este la ora actuală  "standardul de aur" în depistarea formelor incipiente de glaucom.

Preț investigație la solicitare/recomandare: 200 lei/ ambii ochi

Prețuri

trabeculectomie/ochi - 1500 RON

măsurarea presiunii intraoculare (la solicitare) - 40 RON

gonioscopie (la solicitare) - 50 RON

examenul fundului de ochi (la solicitare) - 80 RON

cămp vizual (la solicitare) - 80 RON

tomografie nerv optic (ambii ochi) - 200 RON

tomografie nerv optic (un ochi) - 120 RON

Director WEB