×
ro en de

Ce materiale sunt folosite pentru lentile?
15 June 2017

Ce materiale sunt folosite pentru lentile?

Lentile din sticlă

Normale: Lentilele de sticlă nu sunt la fel de uşor de zgâriat precum cele de plastic. Ele pot fi folosite pentru multe tipuri de prescripţii.

Dezavantaje: Acestea sunt mai grele decat cele de plastic şi  se pot sparge mai uşor .

Asferice: Lentilele de sticlă pot fi făcute şi dintr-un tip special de sticlă. Aceste tipuri de lentile sunt mult mai subţiri decât cele normale, şi sunt potrivite celor care au nevoie de o corecţie mai mare şi necesită lentile normale groase.

 

Lentile din plastic

Normale şi asferice: Acestea funcţionează precum cele din sticlă.

Lentile din policarbonat: Acestea sunt foarte rezistente la impacturi. Se zgârie greu şi sunt extrem de dure oferind o protecţie foarte mare în cazul unui traumatism în zona ochilor. Sunt cu 20% mai uşoare şi mai subţiri decât lentilele din plastic şi de 12 ori mai rezistente la şoc. Sunt ideale pentru copii, atleţi, sau pentru persoane care necesită siguranţă la locul de muncă. Sunt uşoare şi confortabile.

Dacă aveţi probleme, din diferite motive, la un ochi, specialistul dvs vă poate recomanda acest tip de lentile pentru a vă proteja ochiul sănătos. Dacă nu aveţi nevoie de ochelari pentru a vedea mai bine, puteţi folosi ochelari cu acest tip de lentile, fără prescripţie.

Avantaje: Lentilele de plastic sunt considerate mai bune decât lentilele de sticlă deoarece sunt mai uşoare, se sparg mai greu şi în cazul în care se sparg, nu taie ca sticla.

Pentru lentilele de plastic există tratamente de durificare, antireflex, oleofob, hidrofob, antisatic și antiaburire.

Pentru dioptrii mari sunt disponibile lentile cu indice mare de refracţie, rezultând lentile mai uşoare, mai subţiri şi mai estetice.

 

Avantajele și dezavantajele lentilelor de sticla vs plastic                 

Există concepţia că lentilele din plastic se zgârie mai uşor şi nu sunt la fel de transparente ca cele din sticlă.

Lentilele din plastic sunt produse din diferite tipuri de polimeri speciali ai căror proprietăţi optice nu sunt mai prejos decât cele ale sticlei optice medicale ci, în unele cazuri, chiar le sunt superioare. Pe deasupra, polimerii nu au culoare proprie, deci nu există nici o deosebire între o lentilă de plastic şi una din sticlă din punctul de vedere al aspectului. Bineînţeles, plasticul este un material mai moale decât sticla, dar folosind tehnologie şi  materiale de calitate protejăm lentilele cu un strat de durificare care le îmbunătăţeşte   considerabil rezistenţa la zgârieturi.

În folosirea de zi cu zi, lentilele din plastic necesită un pic mai multă atenţie deoarece particulele fine de praf depuse pe ele pot acţiona ca material abraziv în cazul ştergerii pe uscat. De aceea recomandăm spălarea lentilelor sub un jet de apă înainte de ştergerea cu o lavetă din microfibre. 

Un alt avantaj major al plasticului ar fi greutatea mult redusă - 40-50% faţă de sticlă. Rezistenţa superioară a plasticului la impact vă poate proteja ochiul în cazul unor evenimente neplăcute.

Din punct de vedere estetic lentilele din plastic prezintă un mare plus, spre deosebire de cele din sticlă, pot fi colorate în diferite nuanţe pentru un aspect modern şi confort vizual sporit.

Nuanţe monocrome, degrade, nuanţe care sporesc contrastul etc.

Pe de altă parte lentilele din sticlă au şi ele propriile avantaje:

Rezistenţa mecanică, cu excepţia impactului, lentilele din sticlă suportă sarcini mecanice mult mai mari decât plasticul. Aşa se explică faptul că lentilele din sticlă pot fi mult subţiate faţă de cele din plastic (în unele cazuri mai puţin de un milimetru grosime - dioptrii mici sau lentile plane).

Sticla este mai rezistentă la zgârieturi dar, pe de altă parte, în cazuri extreme, se sparge în urma unui impact suficient de puternic şi există riscul rănirii ochiului cu fragmente de sticlă. La nivel mondial se observă o creştere accelerată a vânzărilor de lentile din plastic în detrimentul celor din sticlă. Se spune că cine a purtat o dată lentile din plastic nu va mai accepta niciodată lentilele din sticlă, lucru uşor de înţeles prin prisma confortului sporit în purtare.

 Este greu de spus care este alegerea optimă, aceasta depinzând exclusiv de preferinţele dvs.

 

Pentru mai multe intrebari legate de lentile de ochelari, accesati pagina de optica medicala din cadrul site-ului nostru, sau postati un comentariu in cadrul acestui post

Adauga comentariu

Director WEB