×
ro en de

Ce fel de lentile aveți nevoie?
15 June 2017

Ce fel de lentile aveți nevoie?

Specialistul dvs probabil v-a recomandat deja tipul de lentile şi modelul.

Lentilele monofocale sau unifocale sunt pentru corectarea unei singure probleme a vederii. Întreaga lentilă realizează corecţia doar a unui viciu de refracţie, corectând vederea la distanţă sau vederea de aproape, adică la o distanţă de aproximativ 33 cm.

Dezavantaje: pentru a vedea bine la distanţă, ochelarii de aproape trebuie scoşi, şi invers. Acest lucru incomodează atunci când trebuie repetat frecvent, fiind cazul persoanelor care trebuie să vadă bine când departe, când aproape, la intervale scurte de timp.

 

Lentile ochelari

Lentilele multifocale corectează mai multe probleme ale vederii (ex. presbopia). Există mai multe tipuri de lentile multifocale:

Lentilele bifocale au două zone: în partea inferioară se află corecţia pentru aproape, iar partea de mijloc şi sus pentru vederea de departe. Se pot vizualiza cele două părţi ale lentilei, pentru că există o linie ce le desparte.

Avantajul acestor lentile este că purtatorul poate vedea alternativ, aproape şi departe, fără a fi nevoit să-şi schimbe mereu ochelarii.

Inconvenientul este că între cele două corecţii există un segment de întâlnire, care “taie” imaginile. Astfel, persoana vede bine la o distanţă de 33 cm sau în depărtare, dar vederea nu este clară în perimetrul situat între 33 cm şi 5 m.

Sunt recomandate celor care poartă deja ochelari pentru vederea de departe (miopie, hipermetropie, astigmatism).

Lentile ochelari - tipuri lentile

 

Lentile trifocale

Sunt ca şi cele bifocale, doar că lentilele sunt împărţite în 3 părţi. Partea de sus este pentru distanţă, cea din mijloc pentru vederea intermediară, iar partea de jos pentru apropiere. Cele 3 părţi sunt separate de linii vizibile. Aceste lentile sunt folositoare celor care trebuie să privească la două distanţe diferite, de exemplu pentru pianişti (care citesc notele la o distanţă diferită de cea la care citesc o carte).

 Lentile ochelari - lentile trifocale

 

Lentile progresive

Avantaj

Permit vederea cu o singură pereche de ochelari la distanţă, intermediar şi aproape, înlocuiesc mai exact cele două perechi de ochelari, de distanţă şi de aproape.

Aceste lentile nu au linii de separare, dar există o mică porţiune care separă lentilele. Există câteva distorsionări la marginile lentilei. Poţi obţine o vedere bună când îţi îndrepţi faţa direct spre ce vrei să vezi.

Spre deosebire de lentilele bifocale, la acestea nu există “rupturi” optice ale imaginilor.

Lentile ochelari - explicatii lentile

Inconvenientul: poate fi necesară o perioadă de adaptare, la unele persoane chiar de câteva luni. La lentilele de ultimă generaţie însă, aproape că nu e nevoie de timp de adaptare.

Ai nevoie de mai multe informatii despre tipul de lentile de ochelari de care ai nevoie? Acceseaza sectiunea optica medicala, posteaza un comentariu in cadrul acestui articol sau fa-ti o programare la clinica de oftalmologie Opticristal

Adauga comentariu

Director WEB